Kesilapan Biasa Punca Ramai Calon Gagal Exam PTD

“Ramai Calon Gagal Exam PTD Tak Perasan Kesilapan Ini”

Mendapat panggilan daripada Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) untuk menduduki Exam Online PTD M41 semestinya menjadi satu berita gembira buat para pemohon yang ingin bekerja dalam Sektor Awam. Peperiksaan ini menjadi ujian pertama buat para calon sebelum diterima masuk sebagai penjawat awam di jabatan-jabatan kerajaan yang terlibat, jadi gagal dalam exam PTD menjadi perkara terakhir yang diingini oleh mereka.

Kesilapan Ramai Calon Yang Menjadi Punca Gagal Exam PTD

Jika ditanya calon-calon terdahulu, antara 3 Seksyen penilaian dalam exam PTD ni, bahagian manakah yang paling susah?

Ini jawapan mereka;

Kalau zaman kena jawab exam dalam dewan (Tahun 2006 sehingga 2012), mereka akan mengatakan SEKSYEN A – Pengetahuan Am yang paling susah. Puncanya kerana terdapat soalan-soalan dengan skop yang terlalu umum.

Pada masa itu, kalau calon yang sedang menduduki peperiksaan tidak tahu jawapan yang tepat, mereka tidak ada pilihan lain kecuali untuk “hentam sajalah! mana tahu betul jawapan aku ni.

Tetapi dengan format penilaian yang kini dibuat secara Exam Online, para calon PTD M41 mempunyai sedikit kelebihan.

Contohnya, bagi soalan Exam PTD 2020 yang lepas;

“Siapakah yang mewakili Malaysia menandatangani Deklarasi Bangkok?”

Bunyi soalan di atas macam susah kan? Tetapi calon-calon yang menduduki Exam Online boleh mendapatkan jawapan menerusi GOOGLE sahaja. Senang bukan?

Malah ada dalam kalangan calon yang bergantung harapan terus kepada Google untuk membantu mereka semasa Exam PTD M41 sedang berlangsung. Ini menyebabkan kurangnya persediaan calon dari segi ulangkaji soalan-soalan terdahulu dan melengkapkan diri dengan ilmu perkembangan semasa negara.

AWAS! Ini adalah Amaran buat calon yang tak nak Gagal Exam PTD Tahun 2021!

Tahukah anda? Jika setiap satu soalan yang ditanya memerlukan bantuan daripada GOOGLE, calon hanya akan sempat menjawab 20 soalan sahaja. Ini kerana calon akan lebih banyak membuang masa untuk meng’Google‘ jawapan berbanding menjawab soalan yang diberi. 30 soalan yang selebihnya calon terpaksa ‘hentam’ kerana kesuntukan masa. Akibatnya? GAGAL Exam PTD !!

Satu lagi masalah yang biasa dihadapi oleh calon terdahulu apabila menggunakan Google ialah, terlalu banyak jawapan yang ada dan mereka terpaksa teliti untuk mencari jawapan yang manakah paling tepat. Ini menyebabkan calon menjadi pening dan banyak juga tersilap pilih jawapan.

Jadi, apakah cara terbaik buat Calon-calon Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) M41 tidak gagal Exam PTD pada 8 Julai 2021 nanti?

Elakkan Daripada Gagal Exam PTD Tahun Ini!

Calon amatlah digalakkan untuk mengambil kesemua 160 Nota Ringkas yang telah disusun oleh Tim Infokerjaya berdasarkan soalan-soalan PTD yang pernah keluar sepanjang tahun 2009 sehingga 2020 yang lalu.

Jangan gagal exam PTD lagi

Dengan cara ini, anda tidak perlu membuang masa GOOGLE jawapan semasa sesi exam berjalan.

Untuk pengetahuan anda, Nota Rujukan Exam PTD M41 ini bukanlah ‘Soalan Ramalan‘, tetapi ia sebagai satu senjata persediaan exam PTD yang akan berlangsung pada 8 JULAI nanti.

Buat para calon yang mahukan Nota Rujukan ini, boleh muat turun di bawah:

Jom skor SEKSYEN A. Kami nak tengok anda berjaya!

Leave a Comment